Selecteer een pagina

Nadat ik in 2017 een landelijke congres over global goals had georganiseerd in de gemeente Rheden, bekroop me steeds vaker het verlangen om een soort netwerk op te zetten van gelijkgestemden. Mensen die geloven in een stukje maakbaarheid van de maatschappij en misschien wel van de wereld aan de hand van de global goals agenda 2030 van de Verenigde Naties. Mensen met dezelfde taal. Er mist nog behoorlijk wat samenhang en afstemming in Nederland op dat vlak.

We slagen er maar mondjesmaat in tot concrete actie te komen op gebied van de Global Goals

Vooral binnen de overheid die standaard twee jaar achter loopt ten opzichte van het bedrijfsleven, als het om innovaties of nieuwe ontwikkelingen gaat. Het gaat langzaam. Iedereen doet het ook een beetje op zijn eigen manier. Zou het niet veel slimmer zijn elkaar daarin te inspireren via een netwerk?

Buitenland is al stukken verder

Tijdens een lezing die ik gaf over global goals bij The Hague Academy ervaarde ik dat niet alleen Nederland bezig is met de global goals, maar dat het buitenland eigenlijk nog veel verder is op dat vlak. De gedachte van een Global Goals Academy was bij mij geboren en dus ook het idee om er een instituut van te maken waar je daadwerkelijk dingen kunt leren over Global Goals. En tevens toegankelijk is voor internationale gasten.

Utopie? Misschien nu nog wel, maar een wereldwijde global goals strategie die voor ieder land geldt, zal slechts succesvol kunnen zijn als individuen het collectief zullen omarmen. Dit vraagt dan natuurlijk ook om collectief leiderschap. Dat is er nog niet, maar met de ratificatie van de global goals agenda 2030 van de VN door 193 lidstaten, is in ieder geval een grote stap gezet!

De vraag die natuurlijk blijft is: hoe kan ieder individu zijn bijdrage leveren aan de wereldwijde agenda voor 2030?

Vorige week zijn we als foundation gestart met een samenwerking met hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion en HAN. Onder andere om binnen de twaalf koploper gemeentes in Nederland op het gebied van Global Goals de beste voorbeelden op te halen en hoe je daadwerkelijk het verschil maakt! Ik ben benieuwd hoe het quadruple helix idee (overheid, ondernemers, onderwijs en maatschappij) hier al in naar voren komt! Mooi onderwerp voor een volgende bijeenkomst? Share your knowledge and pass it on!

Meedoen en/of meer weten? Neem contact op via info@ffgg.nl of via de contactpagina.