Selecteer een pagina

Almere doet aan upcyclen. Dit betekent dat verspilling wordt tegengaan door materialen te hergebruiken en weer waardevol te maken. Het Upcyclecentrum is de plek in Almere Haven waar men kan zien hoe dat samen kan worden gedaan. Op het overdekte recyclingperron wordt het afval ingezameld. Er zijn drie ondernemers die zelf van oude materialen weer nieuwe producten maken. Daarnaast kan elke bezoeker een kijkje nemen in het belevingscentrum: daar wordt upcyclen zichtbaar gemaakt: wat is het, wat is er voor nodig en hoe kunnen we dat doen?

Het centrum zelf is gebouwd en ingericht met hergebruikte en zelf ingezamelde materialen. Het is volledig uit elkaar te halen en elders op te bouwen als dat nodig is. Veel beton en staal komt uit de oude voertuigenhal en de oude milieustraat in Haven van gemeente Almere. Tegels, sanitair en grote deuren komen uit de oude sporthal en het zwembad in Almere Haven. Het gebouw verzorgt zijn eigen energie door zonnepanelen op het dak, er is geen gasaansluiting en regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet door te spoelen. 

Het Upcyclecentrum draagt bij aan de circulaire economie waarin grondstoffen zo optimaal mogelijk worden hergebruikt. Ook levert het Upcyclecentrum een positieve bijdrage aan de opgave om van Almere een afvalloze en energieneutrale stad te willen maken. 

Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Saxion en de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN) doet de Foundation for Global Goals onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Development Goals (SDG’s) binnen 11 Nederlandse gemeentes.

Ontzettend veel dank voor deze publicatie aan studenten Sophie Visser, Lorenzo Pierazzi, Emily Brinker, Miriam Westphal en Jolein Steenbergen, en projectleiders Hans Smit, Frank Landman, Henk Doeleman en Pleun van Arensbergen.

11 weken op een rij, zal elke week een video gepubliceerd worden waarin een gemeente wordt uitgelicht die al flink werk maakt van de SDG’s.