Leiderschap, politiek commitment, Organisatieontwikkeling, Motivatie en
Partnerships. Dit zijn volgens de studenten van de HAN de belangrijkste voorwaarden om op een succesvolle manier bij te dragen aan het behalen van de SDGs
In opdracht van de Foundation for Global Goals heeft de HAN een uitgebreid onderzoek gedaan naar de bijdrage van 25 Nederlandse SDG-gemeentes aan de SDGs. Dit onderzoek vormt een onderdeel van een breder SDG-onderzoek waar ook Van Hall Larenstein en het Saxion bij betrokken zijn.
Het onderzoek van de HAN bestond uit twee delen, een kwantitatief deel en een kwalitatief deel. Het kwantitatieve deel bestond uit een doorlichting van de 25 begrotingen van de gemeentes. Hierbij werd onder andere gekeken naar hoe vaak de SDGs voorkomen in de begroting, hoeveel budget ervoor gereserveerd staat, welke specifiek beleid en ontwikkeling o.g.v. de SDGs worden benoemd.
Het kwalitatieve deel van het onderzoek bestond uit een analyse van de organisatie waarbij onder andere gekeken is naar SDGs in relatie tot de organisatieverandering, politiek commitment, cultuur, integraliteit, programmatische aanpak en leiderschap.
Beide delen zij met elkaar geconfronteerd om te zien over er relaties te leggen zijn, succesfactoren te benoemen zijn en aanbevelingen te doen zijn voor gemeentes die willen werken met de SDGs.
Leiderschap en politiek zijn de twee belangrijkste criteria als het gaat om SDG’s. Iedere gemeente heeft een leider nodig voor de SDG’s, en politiek is van grote invloed op de beslissingen die gemaakt worden. Een derde criteria die van belang is voor het succes van SDG’s is prestatieafspraken. De meeste gemeentes maken gebruik van prestatieafspraken omtrent verschillende onderwerpen die te maken hebben met SDG’s. Echter SDG’s worden niet specifiek benoemd in deze afspraken. Als er gekeken wordt naar organisatieontwikkeling en organisatiedoelen nemen deze gemeentes de SDG’s mee in het opstellen hiervan. Hierdoor is de motivatie om aan de SDG’s te werken in gemeentes hoger. Ook wordt dit meegenomen in de cultuur van de gemeentes. Daarnaast gaan gemeentes verschillende partnerships aan om aan de SDG’s te werken, en om hun doelen te kunnen bereiken. Daarnaast gebruiken ze deze partnerships om kennis te delen over de SDG’s. Veel gemeentes communiceren verschillende onderwerpen die te maken hebben met SDG’s, maar benoemen deze niet expliciet. Als laatste is te zien dat financiën voor de SDG’s voor gemeentes van belang is. Veel gemeentes hebben een ruim budget voor duurzaamheid in de begroting, voor SDGs aanzienlijk minder.
Op basis van bovenstaande informatie zijn de volgende succesfactoren van belang voor de gemeentes:
Gemeentes gaven vaak aan dat hun ambitie veel verder ligt dan waar ze nu zijn. Daarbij werd er aangegeven dat er dit jaar of volgend jaar veel zou veranderen wat betreft SDG’s. Daarom zou het goed zijn om dezelfde criteria opnieuw te toetsen over twee jaar, zodat er een vergelijking gemaakt kan worden en de ontwikkeling geanalyseerd kan worden.