Tijdens de beroemde Apollo 8 missie werd onze planeet voor het eerst gezien vanuit de ruimte: een heldere blauwe parel. Tot voor kort zagen wij dat blauw, de zee, als ontembaar, onverwoestbaar en ongelimiteerd. Wij, de jongeren, worden ons steeds meer bewust van de kwetsbaarheden en grenzen van onze natuurlijke systemen en marine hulpbronnen. De zeeën en oceanen zijn van vitaal belang voor het leven op aarde en daarmee onze gezondheid en toekomst. In onze generatie is er een beweging zichtbaar om de schadelijke afbraak een halt toe te roepen met technische innovaties en creatieve ideeën. Om onomkeerbare gevolgen te voorkomen, waaronder zichtbare (plastic) en onzichtbare vervuiling (verzuring), en het leven in het water te beschermen en te herstellen staat het Duurzame Ontwikkelingsdoel 14 centraal.
Nederland, als ieder lidstaat van de VN, doelt met de Sustainable Development Goals op het bereiken van duurzame ontwikkeling in 2030. Een van de zeventien doelen is SDG 14 ‘Leven in het Water’. Met nog acht jaar te gaan voordat de doelen behaald moeten worden, is vorig jaar het ‘VN Decennium voor Oceaan Wetenschappen en Duurzame Ontwikkeling’ van start gegaan. Gedurende het huidige decennium ligt de focus op het keren van de achteruitgang van de marine gezondheid. Dit wordt mede bereikt door het implementeren van wetenschappelijke inzichten bij duurzame ontwikkeling van zeeën en oceanen.
VN Lidstaten worden opgeroepen de SDGs te vertalen naar de nationale context waarbij niet alleen publieke-, maar ook private partijen toewerken naar duurzame ontwikkeling. Het is bekend dat SDG 14 achterloopt in Nederland. Op het dashboard van de Bertelmann Stiftung and the Sustainable Development Solutions Network (SDSN), en eveneens zichtbaar in de Vierde Nederlandse SDG rapportage (2020) is te zien dat de trend en status van Nederland op dit doel respectievelijk gepresenteerd zijn als ‘matig toenemend’ en het ‘bestaand van grote uitdagingen’ (Sachs et al., 2020). Daarnaast zijn er maar vier indicatoren die laten zien hoe Nederland ervoor staat in het jaarlijkse CBS rapport, waarbij een dalende trend van het Noordzee fauna wordt weergegeven. Ondanks de ambitieuze doelstelling en de onduidelijkheid van de invulling hiervan, is het voor ons, de jongeren, zeker dat enkel door een sterke verbinding van overheid, bedrijfsleven en burgers de doelen voor 2030 te behalen zijn.
Onze conclusie is als volgt
Actie is nodig op de korte termijn vanuit alle lagen van de samenleving om ons gezamenlijk in te spannen voor het behoud van ‘Leven In Het Water’!
Wij, als jongerencommunity Dutch Wavemakers hebben een passie voor water en energie en ondersteunen de SDG 14 Alliantie op het SDG Nederland platform. Onze missie is onlosmakelijk verbonden met de missie van de Alliantie.
SDG 14 ‘Leven In Het Water’ omvat tien targets waarmee dit doel kan worden bereikt. De meeste targets behoren al eerder dan 2030 bereikt te worden. Onze inzet begint bij een focus op targets 14.1 en 14.2:Target 14.1: Tegen 2025 de vervuiling van de zee voorkomen en in aanzienlijke mate verminderen, in het bijzonder als gevolg van activiteiten op het land, met inbegrip van vervuiling door ronddrijvend afval en voedingsstoffen.
Target 14.2: Tegen 2020 op een duurzame manier zee- en kustecosystemen beheren en beschermen om aanzienlijke negatieve gevolgen te vermijden, ook door het versterken van hun veerkracht, en actie ondernemen om deze te herstellen en om te komen tot gezonde en productieve oceanen.
Wij, als Dutch Wavemakers, pleiten met dit manifest voor verbetering en versnelling van de duurzame ontwikkeling van SDG 14. Hierbij een sturende rol voor de overheid en wij als jongeren liever vandaag dan morgen, beginnen met het ondernemen van concrete acties:
Informatie & inspiratie: Het creëren van bewustzijn over Leven in het Water onder de Nederlandse burger en het motiveren tot actie. Hierbij speelt het doorgeven van kennis over duurzaamheid, biodiversiteit en innovatie aan de volgende generatie een essentiële rol. Zowel fysiek onderwijs & activiteiten als online via sociale media. Niet alleen theoretisch in het klaslokaal, maar ook buiten op het schoolplein.
Participatie: De volgende generatie volop inzetten voor een leefbare onderwaterwereld in samenwerking met de overheid en alle onderdelen van de samenleving. Voor jongeren, door jongeren. Burgerparticipatie stimuleren via een platform waar zichtbaarheid van bestaande initiatieven wordt vergroot.
Actie: Schone zeeën beginnen met schone rivieren. De concentratie afval op Nederlandse oevers is op veel plekken vele malen hoger dan de gemiddelde concentratie in de Great Pacific Garbage Patch tussen Hawaï en Californië, dat vaak wordt gezien als meest vervuilde stuk open zee. Door zelf langs de oever en/of met bootjes afval uit onze rivieren en kanalen te vissen laten we schone ecosystemen achter. De Citizen science projecten ruimen niet enkel op, maar brengen de huidige staat van vervuiling in kaart.
De overheid, het bedrijfsleven en de burger spelen ieder een onmisbare rol in het behoud van leven in het water. Zo pleiten wij als jongeren voor informatie, inspiratie, participatie en vooral actie! Dit gaat niet enkel om het behalen van SDG 14 op papier, maar het werkelijk verbeteren en herstellen van zeeën en oceanen.
Lees hier het volledige manifest.